Nové poznatky v genetice autoimunitního diabetu (1), monogenně podmíněné typy autoimunitního diabetu - Vavřinec, Jan; Vosáhlo, Jan (Vnitřní lékařství, 2007)
Incidence diabetu 1. typu (DM1T) se významně liší mezi jednotlivými národy a etnickými skupinami. Přesné mapování incidence DM1T a jejích trendů pomáhá při studiu interakce genetických a negenetických faktorů, které ovlivňují manifestaci a průběh onemocnění. Významný pokrok v porozumění mechanizmům autoimunitního diabetu přineslo studium genů u autoimunitních forem monogenně podmíněného diabetu.
Keywords: Graves Disease; autoimunitní nemoci; Gravesova nemoc; Humans; diabetes insipidus; monoklonální gamapatie nejasného významu; financování vládou; lidé; Diabetes Insipidus; Diabetes Mellitus; Autoimmune Diseases; Thymus Neoplasms; Monoclonal Gammopathy of Undetermined Significance; Financing, Government; autoimunitní polyglandulární syndromy; Wolframův syndrom; Wolfram Syndrome; diabetes mellitus; nádory brzlíku; Polyendocrinopathies, Autoimmune