Historie neurochirurgických zákroků pro poruchy psychiky do r. 1950 - Novák, Zdeněk; Chrastina, Jan (Česká a slovenská psychiatrie, 2007)
Historie operací s cílem ovlivnění lidské psychiky je těsně spojena s dobovou úrovní znalostí z oblasti neuroanatomie, fyziologie a patologie. Podstatnou měrou přispěla i některá náhodná pozorování u nemocných s rozsáhlými strukturálními změnami centrálního nervového systému. Nedostatek jiných léčebných možností v léčbě duševních poruch vedl k nadužívání frontální leukotomie i přes její negativní účinky. Zlomem byl objev neuroleptik a dále pak vznik stereotaktické neurochirurgie s možností přesného cílení operačních zákroků na definované anatomické struktury.
Keywords: Stereotaxic Techniques; psychiatrie; Psychiatry; Humans; Neurosurgical Procedures; stereotaktické techniky; neurochirurgické výkony; psychochirurgie; lidé; Psychosurgery