Současný pohled na ulcerózní gingivitidu (nekrotizující chorobu parodontu) - Slezák, Radovan; León Ponce, María Fernanda (LKS, 2005)
V přehledu jsou popsány současné názory na výskyt, název, příčiny, klinické projevy a léčbu ulcerózní gingivitidy neboli nekrotizující choroby parodontu podle novější odborné terminologie. Blíže je uvedena charakteristika tzv. orálních spirochet. Klíčová slova: nekrotizující ulcerózní gingivitida, nekrotizující ulcerózní parodontitida, nekrotizující choroba parodontu, orální spirochety, imunodeficience, HIV infekce, stres, ústní hygiena.
Keywords: diferenciální diagnóza; nekrotizující ulcerózní gingivitida; Spirochaeta; Diagnosis, Differential; lidé; Risk Factors; orální hygiena; imunosupresivní léčba; rizikové faktory; Gingivitis, Necrotizing Ulcerative; Oral Hygiene; Immunosuppression Therapy; Humans