Přerušení hilových cév při laparoskopické nefrektomii pomocí uzamykatelných klipů - Hora, Milan; Klečka, Jiří; Eret, Viktor; Ferda, Jiří (Česká urologie, 2007)
Cíl: Standardní přerušení hilových cév při laparoskopické nefrektomii je pomocí stapleru. Práce se snaží zhodnotit možnost nahradit stapler uzamykatelnými klipy. Metodika, výsledky: Od 4/2005 do 11/2005 bylo provedeno celkem 35 přerušení hilových cév při laparoskopii (24× radikální nefrektomie pro tumor, 7× nefrektomie pro benigní onemocnění a 4× nefroureterektomie). Výkony prováděli 3 operatéři. Dva operatéři s menší erudicí v laparoskopii použili u všech 20 výkonů stapler. Zkušenější operatér provedl 15× přerušení hilu. U 12 (80 %) případů přerušil separovaně arterii i žílu pomocí uzamykatelných klipů. U třech případů volil metodiku přerušení hilu en bloc pomocí stapleru (topograficky komplikovanější vztahy renálních cév či výraznější cévní anomálie). Závěr: Přerušení renální žíly pomocí uzamykatelných klipů je bezpečná metodika. Je náročnější časově, neboť vyžaduje rozpreparovat celý hilus, a tím pádem vyžaduje vyšší zručnost operatéra. Jedná se však o metodiku výrazně levnější než přerušení pomocí stapleru.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Outcome and Process Assessment, Health Care; laparoskopie; Surgical Stapling; lidé; chirurgická technika pomocí přístrojů a svorek; Research Support as Topic; Laparoscopy; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); nefrektomie; Nephrectomy; Humans