Duální antiagregační terapie v prevenci mozkového infarktu - Goldemund, David; Mikulík, Robert (Kardiologická revue, 2007)
Ischemické cévní mozkové příhody (CMP) jsou onemocnění s vysokou incidencí. le údajů databáze IKTA z r. 2000 je incidence mozkového infarktu (MI) či tranzitorní ischemické ataky (TIA) v ČR 250 na 100 000 obyvatel. Pacient po TIA má v následujících 90 dnech až 10% riziko recidivy ischemické CMP, pacienti s MI mají 90denní riziko recidivy až 7,4 % a v průběhu 5 let je toto riziko až 40%. Cílem antiagregační terapie je prevence recidivy těchto příhod, nicméně tradičně užívaná kyselina acetylsalicylová i thienopyridinové preparáty (tiklopidin, klopidogrel) mají relativně malou účinnost (např. u ASA je roční redukce absolutního rizika asi 1%). Text shrnuje recentní poznatky o duální antiagregační terapii, přičemž vychází z nedávno publikovaných studií MATCH, CHARISMA a ESPRIT.
Keywords: Brain Infarction; Aggrenox; mozkový infarkt; Drug Combinations; cévní mozková příhoda; tiklopidin; Controlled Clinical Trials as Topic; lidé; Ticlopidine; Aspirin; klinické zkoušky kontrolované jako téma; inhibitory agregace trombocytů; Humans; fixní kombinace léků; Stroke; Platelet Aggregation Inhibitors