Vliv tibolonu na fibrocystické změny v prsní žláze - Večeřová, Livia; Vachoušek, Jaromír; Smejkal, Vladimír (Praktická gynekologie, 2007)
Cíl práce: Vyhodnocení změn ultrasonografického obrazu prsní žlázy u postmenopauzálních žen s fibrocystickou přestavbou, které užívají tibolon, a nikoli hormonální substituční terapii; prospektivní nerandomizovaná studie. Materiál a metodika: Do prospektivní nerandomizované studie bylo zařazeno 50 postmenopauzálních žen s mamograficky a ultrasonograficky prokázaným nálezem fibrocystické přestavby prsní žlázy. Ženy byly na základě akutního klimakterického syndromu a z toho vyplývajícího přání užívat hormonální substituční terapii rozděleny do 2 skupin. Do 1. skupiny byly zařazeny ženy (n = 30), které chtěly začít užívat tibolon (Livial? Organon) nebo v jeho užívání pokračovat po 1?12měsíční zkušenosti. Do druhé skupiny pak ženy (n = 20), které nechtěly užívat a neužívaly hormonální terapii. Změny ultrazvukového obrazu jsme sledovali v obou skupinách v časových intervalech 3, 6 a 12 měsíců od stanoveného začátku sledování. Výsledky byly statisticky hodnoceny párovým t-testem. Výsledky: U žen ve skupině užívajících tibolon dochází během ročního sledování k signifikantnímu (p < 0,0001) snížení průměru simplexních cyst z 12,42 ? 1,4 mm na 8,3 ? 2,18 mm. V kontrolní skupině žen bez terapie byla velikost simplexních cyst stacionární. Závěr: Ve skupině žen užívajících tibolon naše studie prokázala statisticky významné snížení průměru simplexních cyst v terénu fibrocystické přestavby prsní žlázy na rozdíl od neléčné skupiny. Tento výsledek odpovídá údajům, jež uvádí odborná literatura, a podporuje tak teorii selektivní regulace tkáňové estrogenní aktivity tibolonem.
Keywords: postmenopauza; Tibolon; Breast Cyst; lidé; prospektivní studie; cysty v prsu; ženy; Estrogen Replacement Therapy; estrogenní substituční terapie; Prospective Studies; Postmenopause; Women; Humans