Bakteriální infekce kůže - Selerová, Marie; Kobsa, Miroslav (Causa subita, 2006)
Souhrn: Pyodermie (hnisavá kožní onemocnění) vznikají nejčastěji vlivem streptokoků a stafylokoků. Klinický obraz závisí na virulenci koků, na reaktibilitě a rezistenci organizmu. Pyodermii můžeme definovat jako bakteriální infekci kůže způsobenou pyogenními vyvolavateli. Postihuje jak kůži, tak kožní adnexa. Erysipelas: jedná se o časté akutní infekční onemocnění kůže, především končetin a obličeje, které je zpravidla provázeno horečkou a třesavkou. Vyvolavatelem je nejčastěji Streptococcus pyogenes – betahemolytický streptokok skupiny A.
Keywords: Skin Diseases, Bacterial; bakteriální nemoci kůže; Pyoderma; lidé; pyodermie; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; příznaky a symptomy; Signs and Symptoms; erysipel; Erysipelas; Humans