Implantabilní venózní porty pro chemoterapii - Mráček, Marek; Herdegen, Petr; Jatagandzidis, Vasil (Causa subita, 2007)
Souhrn: Jednou ze závažných komplikací chemoterapie je destrukce dostupného periferního žilního systému opakovanými flebitidami. Léčbu je poté nutno aplikovat do centrálního žilního systému, nehledě na to, že některá novější chemoterapeutika nelze do periferie podávat vůbec. Dlouhodobé zavedení centrálního žilního katétru však s sebou přináší riziko infekčních komplikací (sepse) porušením kožní integrity průchodem katétru. Na počátku 80. let minulého století se proto objevily první implantabilní venózní porty, kdy je celý katétr se speciálním zakončením uložen v podkoží. Předložený článek přináší souhrn informací pro základní orientaci v problematice.
Keywords: Drug Administration Routes; lidé; intravenózní infuze; protinádorové látky; Catheters, Indwelling; zaváděcí katétry; Humans; Infusions, Intravenous; Antineoplastic Agents; způsoby aplikace léků