Nové možnosti ošetření hlubokých defektů kloubní chrupavky kolena - Podškubka, Aleš; Vaculík, Jan; Povýšil, Ctibor; Šprindrich, Jan (Zdravotní aspekty pohybových aktivit, 2006)
V posledních letech došlo k dalšímu vývoji ošetření chondrálních defektů transplantací autologních chondrocytů. Jako dočasný nosič pro uchycení a rovnoměrné rozmístění chondrocytů v defektu se používají různé biomateriály. Od roku 2003 v rámci klinické studie používáme na naší klinice k ošetření hlubokých chondrálních defektů kolenního kloubu transplantaci autologních chondrocytů na nosiči z esteru kyseliny hyaluronové (Hyalograft C). Odoperovaní pacienti byli zhodnoceni v prospektivní studii. Materiál a metoda Zhodnotili jsme výsledky u 8 pacientů s dobou sledování minimálně 9 měsíců po operaci. Defekty o průměrné velikosti 3,9 cm2 byly lokalizovány na kondylech femuru. Výsledky V průměru 10 měsíců po operaci došlo k zlepšení stavu operovaného kolenního kloubu u všech pacientů, došlo k redukci bolesti a zlepšení funkce. MR nálezy poměrně dobře korelují s nálezy artroskopickými. Při kontrolní artroskopii byl vzhled novotvořené chrupavky hodnocen u 6 pacientů jako téměř normální. V žádném případě nedošlo k selhání štěpu. Nově vytvořená tkáň měla histologicky u 7 pacientů charakter smíšené chrupavky a u 1 pacienta chrupavky hyalinního typu. Závěr Implantace chondrocytů na nosiči (Hyalograft C) vede po necelém roce k vytvoření dobře ke kosti fixované převážně smíšené chrupavky. Na základě výsledků usuzujeme, že použití Hyalograftu C je bezpečná a účinná možnost ošetření hlubkých chondrálních defektů kolenního kloubu, vhodná zejména pro pacienty kde první ošetření defektu selhalo. Poměrně rychlá a snadná aplikace Hyalograftu C do defektu zkracuje dobu operace což je výhodné zejména při kombinaci s jinými operacemi (rekonstrukce vazů, osteotomie). Definitivní zhodnocení metody bude možné až na základě dlouhodobých výsledků.
Keywords: kloubní chrupavka; Transplantation, Autologous; Humans; Cartilage, Articular; autologní transplantace; výsledek terapie; lidé; chondrocyty; Cell Transplantation; Knee Joint; ortopedické výkony; Hyalograf; Treatment Outcome; kyselina hyaluronová; transplantace buněk; Orthopedic Procedures; Chondrocytes; Hyaluronic Acid; kolenní kloub