Cystické nádory pankreatu - Leffler, Jan; Krejčí, Tomáš (Bulletin HPB, 2007)
Cystické nádory pankreatu (CNP) byly ještě nedávno považovány za raritní typ nádorů slinivky břišní. Téměř paušálně byly cystické procesy v pankreatické oblasti hodnoceny jako pseudocysty a podle toho také léčeny. Teprve v roce 1978 publikovali Compagno a Oertel větší sérii nemocných s CNP léčených chirurgicky (1, 2) a obrátili tím pozornost kliniků i patologů k této problematice. Autoři doporučili dělení CNP podle obsahu cyst na serózní, mikrocystické benigní tumory a na mucinózní, makrocystické nádory s významným maligním potenciálem. Jejich dělení bylo téměř 20 let základem pohledu na cystické léze pankreatu. Teprve v roce 1996 byla skupina cystických tumorů pankreatu poprvé zařazena do klasifikace tumorů vycházejících z buněk exokrinního pankreatu dle WHO (3). Současná histologická klasifikace CNP zohledňuje nejen obsah cyst, ale především morfologické vlastnosti epiteliální výstelky a biologické vlastnosti nádorů (4). Stoupající zkušenosti s chirurgickou léčbou i zdokonalování histologického hodnocení získaných tkání vedlo i ke změnám odhadu častosti výskytu CNP. Prevalence všech cystických útvarů v pankreatu (pseudocyst i CNP) je podle různých zdrojů odhadována na 1 - 1,5 % (5,6), poměrné zastoupení CNP k pseudocystám je oproti tradovaným 1:9 dnes udáváno 1:3 i více (4). V diferenciální diagnostice cystických útvarů pankreatu proto musí být vždy uvažováno o možnosti neoplastického původu a při nemožnosti vyloučení nádoru zvažováno chirurgické léčení. Přesto má většina pracovišť poměrně malou vlastní zkušenost s léčením CNP. Reprezentativními soubory operovaných pacientů, z nichž lze čerpat další poučení, se mohou prezentovat jen centra pankreatické chirurgie (7 - 10). Výměna zkušeností našich pracovišť by měla být začátkem bližší spolupráce a dalšího pokroku v této zajímavé problematice alespoň v rámci České republiky.
Keywords: interpretace statistických dat; Evidence-Based Medicine; Neoplasms, Cystic, Mucinous, and Serous; lidé; Pancreatic Neoplasms; Prognosis; nádory slinivky břišní; Digestive System Surgical Procedures; prognóza; přežití bez známek nemoci; Disease-Free Survival; Humans; chirurgie trávicího traktu; Data Interpretation, Statistical; nádory cystické, mucinózní a serózní; medicína založená na důkazech