Percutaneous venous valve implantation in management of chronic deep venous insufficiency : an overview of our experimental work and early clinical experience - Pavcnik, Dušan; Uchida, Barry; Kaufman, John; Keller, Frederick S; Rösch, Josef (Česká radiologie, 2007)
Prezentace výsledků 7leté experimentální práce a první klinické zkušenosti s perkutánní implantací bioprostetické žilní chlopně (BŽCH) a naše poslední experimentální výsledky s transplantací perkutánní autogenní žilní chlopní (PAŽCH). V experimentu na ovčích jugulárních žilách byly testovány 3 typy BŽCH skládajících se z malých plátků submukózy tenkého střeva (STS) připevněných k různým typům kovových rámů z čtvercových stentů. Celkem bylo testováno 66 BŽCH na 32 ovcích. Kontrolní flebografie byly provedeny po 1-6 měsících. V klinické části studie bylo léčeno 15 nemocných s pokročilou žilní insuficiencí implantací jediné BŽCH do femorální žíly. Transplantace segmentu žíly s nativní chlopní připojeného ke stentu (PAŽCH) byla provedena u 9 ovcí. BŽCH byly snadno implantovatelné a zůstaly polohově stabilní. Většina experimentálních BŽCH zůstala funkčních, některé až 6 měsíců, prokázaly však omezenou flexibilitu v důsledku remodelace STS. V klinické části studie, výsledky krátkodobého sledování byly obdobné. Později BŽCH se staly nefunkční v důsledku zhuštění chlopenního aparátu. Klinicky se však u většiny nemocných zlepšila symptomatologie včetně hojení vředů. PAŽCH transplantace prokázala vynikající výsledky s funkčnosti chlopní v 8 případech z devíti po 3 měsících. U implantací BŽCH je třeba dalších studii a vývoje chlopně, které by udržely dlouhodobou flexibilitu a funkci. U transplantaci PAŽCH by měly být provedeny nejprve experimentální studie s dlouhodobým sledováním před zavedením této metody do klinické praxe.
Keywords: ovce; lidé; autologní transplantace; Venous Insufficiency; Blood Vessel Prosthesis Implantation; Pilot Projects; Transplantation, Autologous; balónková angioplastika; Angioplasty, Balloon; Stents; žilní insuficience; pilotní projekty; cévy - implantace protéz; Sheep; stenty; Humans