Stanovení metanefrinů v plazmě a moči metodou HPLC-ED - Vašatová, Martina; Vávrová, Jaroslava; Palička, Vladimír (Klinická biochemie a metabolismus, 2007)
Cíl studie: Katecholaminy a jejich metabolity jsou využívány v diagnostice feochromocytomu. Naše sdělení se zabývá validací metody na stanovení normetanefrinu (NMN) a metanefrinu (MN) v plazmě a v moči. Název a sídlo pracoviště: Ústav klinické biochemie a diagnostiky LF UK a FN v Hradci Králové. Materiál a metoda: Byla použita metoda HPLC s elektrochemickou detekcí (ED). Separační podmínky: mobilní fáze 1 mol/l NaH2PO4, 0,34 mmol/l 1-oktansulfonát sodný, 0,13 mmol/l EDTA, 75 ml/l acetonitril, analytická kolona C18 RP, průtok mobilní fáze 1 ml/min. Podmínky detekce (elektrochemický detektor ESA Coulochem II): ochranná cela s potenciálem 370 mV, analytická cela se 150 mV a -390 mV. Příprava vzorku: přídavek vnitřního standardu 4-hydroxy- -3-methoxy-benzylamoniumchloridu, izolace analytů a jejich přečištění extrakcí na pevné fázi s použitím SPE kolonek Oasis MCX, Waters (sorbent kondicionován metanolem a vodou, promýván 0,1 mol/l HCl a metanolem, eluce vzorku 5% metanolickým roztokem hydroxidu amonného). Výsledky: Průměrná opakovatelnost 7,4 % a reprodukovatelnost 8,0 %. Hodnoty výtěžnosti se pohybovaly v rozsahu 94–111 %. Ověření referenčních intervalů: NMN v plazmě 0,1–0,61 nmol/l, MN v plazmě 0,06–0,31 nmol/l, NMN v moči 0,480–2,400 µmol/24 h MN v moči 0,264–1,440 µmol/24 h. Závěry: Stanovení metanefrinů uvedenou metodou HPLC s elektrochemickou detekcí je rychlou a přesnou metodou pro stanovení metabolitů katecholaminů v plazmě a v moči.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; lidé; metanefrin; Chromatography, High Pressure Liquid; Research Support as Topic; Pheochromocytoma; feochromocytom; Metanephrine; Humans