K-ras mutace u kolorektálního karcinomu jako prognostický faktor vývoje onemocnění - Šácha, Martin; Sákra, Lukáš; Rajman, Miloš; Beránek, Martin; Havlíček, Karel (Rozhledy v chirurgii, 2008)
Úvod: V České republice je kolorektální karcinom závažným problémem, kdy incidence karcinomu trvale roste a podle některých statistik se řadí na první místo mezi vyspělými státy v celosvětovém měřítku. Je tedy vhodné zařadit do vyšetřovacího a hlavně terapeutického algoritmu nové modality, které povedou ke včasné diagnóze či změně stávajících terapeutických postupů. Charakteristika K-ras mutace: K-ras mutace patří do skupiny protoonkogenů a gen bez mutace exprimuje proteiny, regulující buněčné dělení. Mutace ruší regulační vliv těchto proteinů, což vede vzniku tumorů hlavně v oblasti plic, slinivky a kolorekta. Cíl projektu: Hlavním cílem projektu je průkaz K-ras mutace u nádorů kolorekta, detekce cirkulujících nádorových buněk s K-ras mutací, dále detekce K-ras mutace u jaterních metastáz a dále ověření hypotézy, že nádory s K-ras mutací mají horší prognózu, vedou častěji k diseminaci hlavně do jater. Metodika, způsob získávání dat: Celý projekt byl vázán na grant IGA, proběhl podle přesně stanoveného protokolu na Chirurgické klinice KN Pardubice, diagnostická část – PCR analýza probíhá na klinice ÚKBD FN Hradec Králové. Výsledky: Projekt proběhl od června 2004 do prosince 2006, v souboru bylo vyhodnoceno 7 6 nemocných s danými parametry. K-ras mutace byla zachycena v tumorózní tkáni u 25 nemocných, což je 33 %. V krevních vzorcích nebyla K-ras mutace zachycena. Diskuse: Do vyšetřovacího a terapeutického algoritmu není zatím standardně zařazena genetická analýza daného tumoru. Vyšetření K-ras mutace u kolorektálního karcinomu při potvrzeném předpokladu horšího průběhu a metastazováni hlavně do jater, by mělo vést k úpravě léčby a pooperační dispenzarizace či zařazení chemoterapie, radioterapie ve stadiích, kdy se nevyužívá.
Keywords: Carcinoma; geny ras; Genes, ras; Humans; Neoplasm Seeding; Disease Progression; Research Support as Topic; rozsev nádorových buněk; Biomarkers, Tumor; finanční podpora výzkumu jako téma; Neoplastic Cells, Circulating; lidé; karcinom; nádorové biomarkery; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; Data Interpretation, Statistical; kolorektální nádory; prognóza; polymerázová řetězová reakce; nádorové cirkulující buňky; Polymerase Chain Reaction; Statistics as Topic; progrese nemoci; DNA nádorová; statistika jako téma; DNA, Neoplasm; Prognosis; Colorectal Neoplasms; interpretace statistických dat