Šetření psychosociálních potřeb mladých akutně psychotických pacientů (Pilotní studie) - Scheansová, Andrea (Česká a slovenská psychiatrie, 2007)
Cílem této práce je předložit návrh na šetření psychosociálních potřeb mladých psychotických pacientů. Teoreticky jsem vyšla z koncepce lidského vývoje Erika Eriksona. Zajímalo mne, zda má pacient zájem a možnost osamostatnit se od primární rodiny, hledat si životního partnera a realizovat se v oblasti zaměstnání či zájmové činnosti. Šetření se týkalo dvaceti jedinců, kontaktovaných během jejich hospitalizace. Zdrojem šetření potřeb byl pacient, jeho významný druhý, ošetřující lékař a psychosociální pracovník. Data byla sbírána metodou dotazníku v kombinaci s nestandardizovaným rozhovorem. Na základě zjištěných údajů byla ověřena výzkumná otázka potvrzující psychosociální potřeby v souladu s Eriksonovou teorií. Pacienti jednoznačně měli zájem mít partnerský vztah a měli zájem se v životě realizovat. Ohledně osamostatnění od primární rodiny se objevily ambivalentní postoj.
Keywords: Family Relations; psychotické poruchy; Pilot Projects; Humans; lidé; Quality of Life; průzkumy a dotazníky; Surveys and Questionnaires; kvalita života; Psychotic Disorders; pilotní projekty; rodinné vztahy