Perspektivy oboru „Podiatrie“ - Jirkovská, Alexandra; Wosková, Veronika (Bulletin HPB, 2007)
Podiatrická sekce České diabetologické společnosti chce především zkvalitňovat podiatrickou péči a podporovat vzdělávání v podiatrii pro lékaře i sestry. Počet jejich členů za poslední rok narostl o 75 %, přesto je zatím nedostatečný a chybí především odborníci chirurgického zaměření. Prestižním oborem je podiatrie např. v USA, její studium se podobá standardní výuce medicíny, po jeho absolvování je povinná ještě tříletá rezidentura. Nejvyhledávanější je péče o pacienty se syndromem diabetické nohy. Výzkum v oboru podiatrie se soustřeďuje především na poznání patogene-tických mechanismů působení neuropatie na syndrom diabetické nohy a na jeho ovlivnění, zejména s ohledem na rozvoj Charcotovy osteoarthopatie. Dále se soustřeďuje pozornost na nové techniky v lokální léčbě ran, na účinnou terapii infekce a na nové chirurgické techniky. Rozvoj podiatrie v České republice je závislý na činnosti podiatrických ambulancí, jejichž počet sice stále roste; zatím ale pokrývá potřebu asi z jedné pětiny.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Diabetic Foot; Societies, Medical; Medicine; lidé; Research Support as Topic; Osteitis Deformans; diabetická noha; Pagetova kostní nemoc; lékařství; osteitida; Osteitis; společnosti lékařské; Humans