Prosociální chování a altruismus v nouzové situaci - Záškodná, Helena; Mlčák, Zdeněk (Kontakt (České Budějovice), 2007)
Příspěvek prezentuje vybrané výsledky řady výzkumů prosociálního chování a altruismu v nouzové situaci. Podrobně se věnuje postupovému modelu S. H. Schwarze a jeho spolupracovníků, analyzuje nejdůležitější kroky modelu. Jsou jimi: a) uvědomění si nouzové situace a její adekvátní definování, b) způsobilost pomoci (sebehodnocení vlastní kompetence v naléhavé situaci), c) navození prosociální motivace (působí internalizované individuální normy, morální povinnost poskytnout pomoc a osobní zodpovědnost), d) anticipace a zvažování pozitivních a negativních důsledků, které jsou spojeny s pomocí, e) obranné mechanismy (mohou navodit redukování pravděpodobnosti intervence, prostřednictvím oslabení pocitu odpovědnosti), f) adekvátní pomoc. Model ukazuje mnohočetnou podmíněnost lidského altruismu, uvádí faktory, jejichž přítomnost může poskytnutí pomoci komplikovat nebo blokovat. Zvláštní pozornost věnuje individuálním normám, jejichž internalizace představuje podmínku k tomu, aby se jako osobní přesvědčení, případně morální princip staly regulátory procesu rozhodování o způsobu chování. Patří mezi ně normy, které zakazují činnosti vedoucí ke škodě druhých lidí, a naopak přikazují činnosti vedoucí k prospěchu a ochraně zájmů druhého, tj. především norma sociální vzájemnosti a norma sociální odpovědnosti. V systému psychické regulace jsou normy individua zakotveny sebe odměnou a sebe trestem. Model klade altruismus v rámci prosociálního chování do úzké souvislosti právě s osobními normami a hodnotami, jež pramení z dané kultury, respektive z kulturních hodnot. Doplňují jej novější empirická data, která platnost modelu potvrzují a v některých aspektech upřesňují a rozšiřují. Klíčová slova: prosociální chování – model krizové intervence S. H. Schwartze – altruismus – nouzová situace – způsobilost pomoci – sociální norma – rozložení odpovědnosti.
Keywords: pomáhající chování; Social Responsibility; pomoc v nouzi; Helping Behavior; finanční podpora výzkumu jako téma; Relief Work; sociální psychologie; Altruism; Humans; sociální odpovědnost; Denial, Psychological; Psychology, Social; lidé; altruismus; Research Support as Topic; popření (psychologie)