Aboriginal people - původní národy v Kanadě : (vstup do problematiky jejich sociálního postavení) - Davidová, Eva; Vošalíková, Magdaléna (Kontakt (České Budějovice), 2007)
Problematika Aboriginejců – původních domorodých národů v Kanadě – je dodnes nedořešenou otázkou, navíc ve svých kořenech ne dostatečně známou, a proto v mnohých směrech nepochopenou. Autorky naznačují společensko-historický vývoj kanadských původních obyvatel v souvislosti s nástinem vzniku a vývoje kanadské společnosti, kdy od 17. století přicházeli přistěhovalci evropského původu právě na území těchto původních národů, které postupně kolonizovali. Pokouší se o vstup do problematiky současného společenského postavení těchto Aboriginejců (Aboriginals) – tedy Indiánů (First Nations ), často je též v Kanadě používán termín First Peoples nebo Native People, Inuitů (Inuits) a mesticů-Métisů (Métis), tedy míšenců evropských přistěhovalců a původních obyvatel, ve vymezení do jejich skupin a hlavních kmenů. Severoameričtí Indiáni, (First Nations) žijící na území Kanady již zřejmě od 10. století před Kr., jsou z těchto tří skupin dodnes nejpočetnější – žije jich zde více než 600 tisíc, z toho 58 procent v rezervacích a 42 procent ve velkých městech. Do jisté míry si zachovali svou kulturu, některé tradice, víru a jazyk svého kmene, k němuž náleží – dodnes jsou to zejména kmeny Algonkinů (Algonquins), Irokézů (Iroquois), Mohawků (Mohawks), Kríjů (Cree) a Odžibvejů (Ojibway). Z celkového počtu padesáti tradičních indiánských jazyků však mají šanci na přežití a rozvíjení jen tři z nich – Cree, Ojibway a Mohawks. Značný rozdíl je dnes mezi těmi, kteří žijí dodnes v rezervacích a ostatními, žijícími ve městech, kde asimilační vlivy jsou výraznější, v pozitivních i negativních důsledcích. Inuité (Inuits), po řadu století nazýváni Eskymáci, sami sebe považují za národ, i když jeden z nejmenších a nejzajímavějších, který přišel na území dnešní Kanady zhruba před 4.000 léty, obývají zde rozsáhlá území teritoria Nunavutu, Severozápadních teritorií (Northwest Territories), severní pobřeží Labradoru a severní Québeck. Ve většině jejich společenství hovoří dodnes svým jazykem inuktikut, mnozí si zachovali svůj tradiční životní způsob, i když i ten se v poslední době rychle mění, hlavně ve způsobu bydlení a obživy u těch z nich, kteří již žijí ve městech mezi ostatními. Mestici-Métisové (Métis) jsou skupinou nejmladší, která vznikla v 18. století míšením-sňatky či soužitím mezi francouzskými, britskými či skotskými přistěhovalci a domorodými indiánskými ženami. Dnes žijí jejich potomci v některých kanadských provinciích v počtu asi 350 tisíc. V závěrečné části autorky článku předkládají k diskuzi úvahu o možném porovnání problémů v současném postavení a měnícím se životním způsobu Aboriginejců – zejména Indiánů (First Nations) a Inuitů (Inuits) s těmito zčásti obdobnými problémy současných romských komunit v rámci naší společnosti. U obou těchto skupin jde nejen o nedořešené postavení v rámci majoritní společnosti, ale také o podobné závažné negativní důsledky násilně asimilačních tlaků na jejich etnicitu a hodnotovou orientaci ze strany předchozí společnosti v Kanadě i v bývalém Československu v 50.–80. letech minulého století. Kanadská společnost si je vědoma současných nedořešených problémů v této oblasti a hledá nové cesty k jejich řešení, k čemuž v posledních letech objektivně vědecky pomáhá i Universita of Manitoba ve Winnipegu. Tento článek je jen prvním krokem ke vzájemnému poznání.
Keywords: Indians, North American; Indiáni Severní Ameriky; Inuit; lidé; Canada; Inuité; Manitoba; Kanada; Humans