Faktory ovlivňující adaptaci klientů v Domově pro seniory Máj, p.o - Zimmelová, Petra; Dvořáčková, Dagmar (Kontakt (České Budějovice), 2007)
Domovy pro seniory jsou jednou z forem institucionální péče o seniory. Při příchodu klienta do rezidenčního zařízení dochází k životnímu rozhodnutí a velké změně pro každého seniora. Při neúspěšné adaptaci na stáří či na nové prostředí může dojít k záměrné izolaci a apatii, ztrátě zájmů i smyslu života seniora. Pro získání potřebných dat ke stanovení cíle byla použita metoda sběru dat – dotazování. Zvolenou technikou byl standardizovaný rozhovor s uzavřeným typem otázek. Kontaktováno bylo 30 respondentů. Z tohoto množství 1 nechtěl odpovídat a 2 nezodpověděli všechny otázky, takže byli z celkového množství dotazovaných vyřazeni. Jako jeden z klíčových faktorů pro úspěšnou adaptaci byl jasně vymezen zdravotní stav seniora. Klienti jsou ve většině případů zcela soběstační a vedou se svými rodinnými příslušníky a přáteli aktivní život. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že zásadními faktory, které napomohou úspěšné adaptaci, jsou: dobrovolnost vstupu, znalost prostředí, podpora orientace v realitě a bezbariérové prostředí, zachování důvěrnosti, důstojnost a lidská slušnost, informovanost o pravidlech života v zařízení, důsledné aktivní eliminování nevhodného zacházení, dostatečná nabídka volnočasových aktivit. Adaptace klientů v domově pro seniory je individuální záležitostí. Pokud chceme mluvit o úspěšné adaptaci, je třeba zvážit mnoho rozdílných a přitom úzce spolu souvisících faktorů. V současné době je kladen velký důraz na posilování kvality života nejen v produktivním věku, ale i ve stáří. Důraz je kladen na různé aktivizační programy, které jsou na úrovni preventivní, ale i léčebné. Důležité je respektování individuálních možností a přání každého jedince.
Keywords: Social Adjustment; Adaptation, Psychological; životní změny; senioři; Life Change Events; Housing for the Elderly; bydlení pro seniory; lidé; sociální přizpůsobení; Humans; adaptace psychologická; Aged