Následky léčby dětských nádorových onemocnění v oblasti neurokognitivních funkcí a jejich vliv na kvalitu života - Kepák, Tomáš; Blatný, Marek; Vlčková, Irena; Navrátilová, Petra; Kárová, Šárka; Pavelková, Kateřina; Pilát, Milan; Jelínek, Martin; Mazánek, Pavel; Múdry, Peter; Štěrba, Jaroslav; Hrstková, Hana (Pediatrie pro praxi, 2007)
Psychosociální a kognitivní problémy po prodělané léčbě dětské malignity jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů po léčbě. Závažnost a tíže řady pozdních následků, např. kardiovaskulárních nemocí a dalších tzv. civilizačních nemocí, je ovlivnitelná vhodnými intervenčním strategiemi – zejména nekouřením, vhodnou pohybovou aktivitou a dietními opatřeními. Multidisciplinární spolupráce, znalost problematiky a vhodné intervenční programy mohou příznivě ovlivnit kvalitu života této populace nemocných.
Keywords: nádory; Primary Prevention; radioterapie; Humans; Patient Education as Topic; neurobehaviorální symptomy; Research Support as Topic; Chemotherapy, Adjuvant; finanční podpora výzkumu jako téma; Neurobehavioral Manifestations; psychologie; Adolescent; vzdělávání pacientů jako téma; primární prevence; Psychology; lidé; mladiství; adjuvantní chemoterapie; Radiotherapy; Neoplasms; dítě; Child; Quality of Life; kvalita života