Diagnostikujeme správně infekci virem West Nile? - Chalupa, Pavel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2007)
Západonilská horečka (WNF) je jednou z nově se objevujících neboli emergentních nákaz, kterou způsobuje virus West Nile (WNV), přenášený komáry. Nejzávažnější formou WNF je encefalitida. Přenos WNV je možný v zemích Afriky, Eurazie, Austrálie a od roku 1999 také v Severní Americe. Aktivita WNV byla zaznamenána i v ČR roku 1997 po povodních (5 pacientů) a k jednomu importovanému případu infekce WNV z USA do České republiky došlo v roce 2002. Výrazná plazmocytóza a mírná pleocytóza v mozkomíšním moku u pacientů s meningitidou a/nebo encefalitidou by měly upozornit na možnost infekce WNV.
Keywords: příznaky a symptomy; infekce centrálního nervového systému; Humans; Cerebrospinal Fluid; virus západního Nilu; Diagnosis, Differential; West Nile virus; mozkomíšní mok; West Nile Fever; západonilská horečka; Disease Transmission, Infectious; Signs and Symptoms; encefalitida; Central Nervous System Infections; přenos infekční nemoci; diferenciální diagnóza; lidé; Encephalitis