Exemestan v léčbě karcinomu prsu - Abrahámová, Jitka (Farmakoterapie, 2007)
V období menopauzy ustává produkce estrogenů vaječníky, dochází k poklesu jejich koncentrace a hlavním zdrojem estrogenů se stává proces aromatizace. Působení inhibitorů aromatázy (IA) se děje cestou inhibice konverze androgenů na estrogeny. U postmenopauzálních žen jsou zdrojem estrogenů androgeny produkované v nadledvinkách a konvertované na estrogeny v periferních tkáních, zvláště tuku. IA působí selektivní inhibici aromatázy a následně supresi estrogenů.
Keywords: adjuvantní chemoterapie; Chemotherapy, Adjuvant; Drug Evaluation; nádory prsu; Female; inhibitory aromatasy; Androstadienes; Breast Neoplasms; Clinical Trials as Topic; Humans; androstadieny; ženské pohlaví; lidé; Aromatase Inhibitors; Aromasin; klinické zkoušky jako téma; hodnocení léčiv