Studie ADVANCE uveřejněna : fixní kombinace perindopril/indapamid všem diabetikům? - Widimský, Jiří (Cor et Vasa (Brno), 2007)
Studie ADVANCE představuje největší randomizovanou prospektivní studii u diabetiků 2. typu. Studie porovnala účinek přidání fixní kombinace perindopril/indapamid k léčbě ve srovnání s placebem u více než 11 000 diabetiků. Aktivní léčba vedla k významnému snížení makrovaskulárních a mikrovaskulárních komplikací, což bylo primárním cílem studie. Významně poklesla také celková i kardiovaskulární mortalita. Celkový počet koronárních příhod byl rovněž významně snížen. Léčba vedla také k významnému snížení výskytu nově vzniklé mikroalbuminurie. Hlavním mechanismem bylo patrně snížení krevního tlaku; na výsledku studie se podílely i kardioprotektivní a nefroprotektivní účinky fixní kombinace perindopril/indapamid.
Keywords: Prospective Studies; Indapamide; Humans; Data Interpretation, Statistical; kardiovaskulární nemoci; prospektivní studie; Hypertension; Evidence-Based Medicine; farmakoterapie; Cardiovascular Diseases; indapamid; Perindopril; diabetes mellitus 2. typu; medicína založená na důkazech; Diabetes Mellitus, Type 2; hypertenze; interpretace statistických dat; Drug Therapy; lidé; perindopril