Autofluorescenčná videotorakoskopia - prvé vlastné skúsenosti - Belák, Jozef; Kudláč, Marián; Čavarga, Ivan; Janík, M; Sauka, Cyril (Rozhledy v chirurgii, 2007)
Autori prezentujú prvé klinické skúsenosti s využitím autofluorescenčnej videotorakoskopie pri diagnostike ochorení pleury. V práci bola použitá fluorescenčná endoskopická súprava Richard Wolf DAFE. Predbežné výsledky ukazujú, že autofluorescenčné zobrazovanie presnejšie lokalizuje patologický proces, čo vedie k zvýšeniu výťažnosti videotorakoskopie pri diagnostike príčiny pleurálneho postihnutia. Výsledný nepriamy autofluorescenčný obraz znázorňuje zdravé tkanivá v belavozelenej farbe, zhrubnutý povrch tkaniva v dôsledku hyperplastických zápalových procesov (pachypleura, zrasty) a nádorových prípadne dysplastických procesov sa znázorňuje ako sýte vysokodenzitné ložisko modrej farby .
Keywords: Hemorrhage; Richard Wolf DAFE; krvácení; zánět; torakoskopie; Evaluation Studies as Topic; Thoracoscopy; Pleural Diseases; lidé; hodnotící studie jako téma; Inflammation; Humans; nemoci pleury