Alternativní místo stimulace pravé komory srdeční - Lefflerová, Kateřina; Kautzner, Josef (Intervenční a akutní kardiologie, 2007)
Hrot pravé komory srdeční představuje již téměř 50?let rutinně používané místo pro trvalou kardiostimulaci z bradyarytmické indikace. Řada experimentálních i klinických studií z poslední doby však naznačuje, že stimulace hrotu pravé komory srdeční vede k výrazné asynchronii aktivace komor, která je spojena s abnormálním regionálním koronárním průtokem a poruchou metabolizmu. Výsledkem je porucha systolické i diastolické funkce levé komory srdeční. Déledobé sledování pacientů naznačilo, že dochází i ke strukturálním změnám (remodelaci) levé komory srdeční. Výše uvedené negativní dopady stimulace z hrotu pravé komory srdeční podnítily snahy o nalezení alternativního stimulačního místa, které by nevedlo k tak významné změně aktivace srdce a poruše komorové synchronie. Většina autorů zkoumala stimulaci z výtokového traktu pravé komory (RVOT – right ventricular outflow tract), která je nyní snadno dostupná díky elektrodám s aktivní fixací. Alternativní místa stimulace pravé komory, která mohou tyto nepříznivé důsledky zmírnit, byla testována jak v akutních, tak chronických studiích. Přestože nejsou výsledky jednoznačné, některé práce prokázaly benefit alternativních míst stimulace a žádná studie nenalezla zhoršení oproti místu v hrotu pravé komory. Za této situace neexistuje podle našeho názoru žádný důvod k pokračování v praxi implantace stimulačních elektrod do hrotu pravé komory. Jasnou odpověď by měly dát studie sledující osud nemocných v delším časovém období.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Pacemaker, Artificial; Cardiac Pacing, Artificial; Ventricular Dysfunction, Left; Ventricular Remodeling; srdce - funkce komor; kardiostimulátor; Ventricular Function; lidé; Research Support as Topic; kardiostimulace umělá; dysfunkce levé srdeční komory; srdeční arytmie; remodelace komor; Arrhythmias, Cardiac; Humans