Infekční endokarditida - Troubil, Martin; Němec, Petr (Intervenční a akutní kardiologie, 2007)
Infekční endokarditida si zachovává přes všechny pokroky vědy a zlepšující se péči o nemocné stále stejnou incidenci, charakter tohoto onemocnění se však postupně mění. Ubývá endokarditid porevmatických vad, ale naopak jich přibývá u vad degenerativních a u chlopenních protéz. V souvislosti s častější invazivní instrumentací během hospitalizace se zvyšuje také počet tzv. nosokomiálních endokarditid. S tím se mění i etiologie onemocnění – častější jsou agresivní stafylokokové infekce, nebo endokarditidy způsobené netypickými patogeny. Naše diagnostické i léčebné úsilí musí reagovat na měnící se tvář infekční endokarditidy cílenou, včasnou a radikální léčbou.
Keywords: Cardiac Surgical Procedures; prognóza; kardiochirurgické výkony; lidé; Heart Valve Diseases; Prognosis; infekce spojené se zdravotní péčí; Anticoagulants; chirurgická náhrada chlopně; nemoci srdečních chlopní; bakteriální endokarditida; Echocardiography, Transesophageal; Anti-Bacterial Agents; Heart Valve Prosthesis Implantation; Signs and Symptoms; Humans; Cross Infection; Endocarditis, Bacterial; příznaky a symptomy; antibakteriální látky; echokardiografie transezofageální; antikoagulancia