Ruptura volné stěny levé komory po akutním infarktu myokardu - Fišerová, Blanka (Kardiofórum, 2007)
Ruptura volné stěny levé komory je i dnes velmi závažná a často letální komplikace infarktu myokardu. Vyskytuje se ve 2 hlavních klinických formách. Manifestuje se jednak jako akutní rozsáhlá ruptura s masivní hemoragií do perikardu a akutní tamponádou srdeční rychle následována elektromechanickou disociací a náhlou srdeční smrtí. Druhou klinickou manifestací je subakutní ruptura, vznikající v důsledku postupného prosakování krve přes nekrotické ložisko. Pokud se stav nemocného podaří stabilizovat, rozhoduje o jeho osudu především úspěšnost akutní kardiochirurgické léčby. Rizikové faktory této komplikace jsou vyšší věk, ženské pohlaví, hypertenze, první transmurální infarkt, postižení jedné tepny (většinou uzavřené), nedostatek kolaterál a opožděná reperfuze. Typickými příznaky srdeční ruptury jsou rekurentní bolest na hrudníku, synkopa, hypotenze, známky srdeční tamponády a kardiogenního šoku. EKG abnormality spojené s rupturou jsou: přetrvávající elevace ST, inverze T vln, nové Q kmity a elektromechanická disociace. Nejdůležitější diagnostická metoda k potvrzení ruptury je transtorakální echokardiografie s nálezem perikardiálního výpotku, intraperikardiálními echogenitami, útlakem pravé síně a pravé komory. Specifický diagnostický a léčebný problém představuje tzv. pseudoaneuryzma levé komory, což je ruptura volné stěny krytá perikardem a organizovanými tromby.
Keywords: infarkt myokardu; lidé; poinfarktová ruptura srdce; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; diagnostické techniky kardiovaskulární; Heart Conduction System; Myocardial Infarction; Cardiac Tamponade; Aneurysm, False; Humans; převodní systém srdeční; srdeční tamponáda; Heart Rupture, Post-Infarction; nepravé aneurysma