Ruptura volné stěny levé komory jako komplikace akutního infarktu myokardu - Piler, P; Fila, Petr (Kardiofórum, 2007)
Ruptura volné stěny levé komory patří mezi mechanické komplikace akutního infarktu myokardu a je spolu s kardiogenním šokem nejčastější příčinou smrti po akutním infarktu myokardu. Rupturu volné stěny dělíme podle klinicko-patologického obrazu na akutní, subakutní a chronickou. Diagnostika se dnes opírá především o ultrazvukové vyšetření (transtorakální a transezofageální echo ? TTE, TEE), CT a NMR. V článku jsou popsány možnosti chirurgické léčby subakutní ruptury (pokud je možná) a operační techniky léčby pseudoaneuryzmatu.
Keywords: kardiochirurgické výkony; lidé; echokardiografie; Aneurysm, False; Heart Rupture, Post-Infarction; Echocardiography; nepravé aneurysma; Cardiac Surgical Procedures; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; poinfarktová ruptura srdce; Humans; diagnostické techniky kardiovaskulární