Placental site trophoblastic tumor ve světle nových poznatků - histogeneze, biologické vlastnosti, léčba - Zavadil, Miloslav; Feyereisl, Jaroslav; Krofta, Ladislav; Šafář, Petr; Turyna, Radovan (Postgraduální medicína, 2008)
Nové poznatky ukazují,že Placental Site Trophoblastic Tumor (PSTT)je nádor trofoblastu jednoznačně maligní. PSTT sestává z intermediálního trofoblastu,který představuje různé diferenciační stupně trofoblastu od cyto-až ksyncytiotrofoblastu. Histologicky se prezentuje jako choriokarcinom cytotrofoblastický a choriokarcinom disociovaný,kterýje až 2krát častější než cytotrofoblastický. To způsobuje bioptické potíže a chyby při diferenciální diagnóze s vystupňovanou trofoblastickou invazí 3.stupně,označovanou jako perzistující trofoblastická invaze (PTI)-Exaggerated Placental Site (EPS). Optimální léčbou je hysterektomie,většinou bez adnexektomie,doplněná polychemoterapií dosahující trvalé remise až v 70 %.
Keywords: Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; Choriocarcinoma; lidé; Female; choriokarcinom; statistika přirozeného pohybu; Vital Statistics; trofoblastický nádor lokalizovaný v placentě; Trophoblastic Tumor, Placental Site; ženské pohlaví; Humans