Tolterodin s řízeným uvolňováním u hyperaktivního močového měchýře (Farmakoterapie, 2007)
Hyperaktivní močový měchýř (OAB) je syndrom charakterizovaný řadou typických klinických projevů, ke kterým se řadí především stavy urgencí s inkontinencí nebo bez ní, časté nutkání na močení ve dne i v noci, eventuálně noční pomočení. V léčbě tohoto onemocnění se využívají především látky ze skupiny parasympatolytik, které zvětšují maximálně dosažitelný objem močového měchýře a zároveň napomáhají zvýšit tonus sfinkteru močové trubice. Jednou z takových látek je tolterodin, který je možné díky nově vyvinuté formě s řízeným uvolňováním aplikovat pouze 1x denně. Přestože v minulosti s touto látkou byla provedena široká paleta různých klinických studií, bylo nanejvýš potřebné ověřit její účinnost i při aplikaci této lékové formy.
Keywords: kresoly; Urinary Incontinence; Multicenter Studies as Topic; Humans; lidé; Data Interpretation, Statistical; Detrol; Detrusitol SR; multicentrické studie jako téma; Benzhydryl Compounds; Cresols; interpretace statistických dat; inkontinence moči; benzhydrylové sloučeniny