Diabetici v populácii pacientov liečených pars plana vitrektómiou - Bezdéšová-Bohunická, Natália; Skorkovská, Šárka; Synek, Svatopluk; Kaňovský, Robert; Mašková, Zdeňka; Synková, Monika (Česká a slovenská oftalmologie, 2007)
Cieľom práce je zhodnotiť anatomický a funkčný prínos pars plana vitrektómie (PPV) prevedenej pre komplikácie diabetickej retinopatie (DR) a zvážiť rizikové faktory ovplyvňujúce funkčné výsledky úspešne prevedenej PPV u diabetikov. Retrospektívne bolo analyzovaných 35 pacientov s diabetes mellitus (DM) 1. alebo 2. typu, ktorí v rokoch 2004 až 2005 podstúpili PPV pre komplikácie proliferatívnej diabetickej retinopatie (PDR). Zaznamenávané boli určité predoperačné systémové a očné parametre, peroperačné parametre a pooperačné komplikácie, u ktorých sa predpokladal možný negatívny vplyv na funkčné výsledky PPV. Pooperačná sledovacia doba bola 6 mesiacov. Nazbierané údaje ako i funkčné výsledky PPV boli štatisticky spracované a vyhodnotené. Výsledky ukazujú, že k štatisticky významnému zlepšeniu zrakovej ostrosti (ZO) došlo u 51,4 % pacientov, k zhoršeniu ZO u 25,7 % a nezmenená ZO ostala u 22,9 % pacientov. Medián vízu pred operáciou bol 0,0167, pooperačne 0,1 a v priebehu 6 mesačnej sledovacej doby zostal stabilný na hodnote 0,1. ZO ? 0,1 malo 6 mesiacov po PPV 60% pacientov. U pacientov s pooperačne nezmenenou alebo zhoršenou ZO sa potvrdil štatisticky významný vzťah s niektorými sledovanými parametrami, ktoré môžeme považovať za prognosticky nepriaznivé rizikové faktory. Bol to predoperačný vízus horší ako 0,1, výskyt systémových komplikácií DM pridružených k očnému nálezu a pooperačný nález rubeózy dúhovky a neovaskulárneho glaukomu. Na záver môžeme konštatovať, že anatomicky úspešná PPV u diabetikov nie je vždy nasledovaná funkčným zlepšením vízu. Včasná indikácia k PPV, to znamená ešte pred vznikom závažných komplikácií DR, je dôležitá nielen pre dosiahnutie dobrej zrakovej ostrosti po operácii, ale taktiež pre dlhodobé zachovanie dobrej zrakovej ostrosti. Dostatočná kompenzácia DM, adekvátny skríning DR a správne načasovaná laserová liečba DR môžu spomaliť progresiu DR i vznik zrak ohrozujúcich komplikácií PDR a znížiť prevalenciu slepoty kvôli DR v budúcnosti.
Keywords: Vitrectomy; prognóza; Prognosis; diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; lidé; Diabetic Retinopathy; Follow-Up Studies; vitrektomie; diabetická retinopatie; následné studie; Humans