Zmeny funkčných porúch pohybového systému 7-9 ročných detí - Kováčová, Eleonóra; Medeková, Helena (Sport a kvalita života, 2005)
Cieľom príspevku je rozšíriť poznatky o svalových poruchách a držania tela u detí mladších žiakov. Výskumný súbor tvorilo 146 detí (76 chlapcov a 70 dievčat) základných škôl, u ktorých bolo opakovane hodnotené držanie tela podľa Mayera a svalová rovnováha.podľa Jandu. Zmeny vo výskyte funkčných porúch pohybového systému sme hodnotili v dvoch skupinách. V prvej experimentálnej – kde hodiny povinnej telesnej výchovy viedol učiteľ s aprobáciou telesnej výchovy a v druhej – kontrolnej skupine, kde telesnú výchovu učit učiteľ, elementarista. Indikovaný nižší výskyt funkčných svalových porúch a chybného držania tela u detí z experimentálnej skupiny dovoľuje poukázať na pozitívny efekt vyučovania telesnej výchovy učiteľom s aprobáciou telesná výchova.
Keywords: muskuloskeletální nemoci; tělesná výchova; Postural Balance; lidé; Musculoskeletal Diseases; Posture; postura těla; dítě; Child; posturální rovnováha; Humans; Physical Education and Training