Význam práce dentálneho hygienika v profesionálnej ústnej hygiene parodontologických pacientov hodnotený zlepšením stavu ústnej hygieny a parodontu vyšetrený indexom CPITN - Kovaľová, Eva; Eliašová, Anna; Čarnoká, Tatiana; Jordán, Daniel; Kovaľ, Alexander; Dráčová, Janka; Čierny, Michal; Čierny, Markus (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2007)
Autoři sledovali změny parodontu v 354 sextantoch chrupu v súbore 59 pacientov s parodontitídou vo veku od 18 do 60 rokov v súvislosti s vykonávanou profesionálnou ústnou hygienou v hygienickej fáze a v recalle. Změny hodnotili pomocou indexu CPITN. Index CPITN sa výrazné znížil medzi prvou a poslednou (kontrolnou) návštěvou hygienickej fázy, menší rozdiel bol medzi kontrolnou návštěvou a recallom. Zavedenie hygienickej fázy znamená výraznú změnu pomerov týkajúcich sa ústnej hygieny s odrazom na zdravotný stav parodontu. Preto hygienickú fázu autoři odporúčajú zaviest ako súčast liecebného plánu každého pacienta.
Keywords: ženy; Chronic Disease; Dental Hygienists; Oral Hygiene; Humans; parodontální index; parodontitida; chronická nemoc; Women; Periodontitis; orální hygiena; zubní hygienici; Periodontal Index; lidé