Polosyntetické deriváty celulosy jako základ hydrofilních gelových systémů - Kejdušová, Martina; Gajdziok, Jan; Dvořáčková, Kateřina; Masteiková, Ruta; Kollár, Peter (Česká a slovenská farmacie, 2008)
V oblasti technologie léků nachází rozsáhlé uplatnění gelové systémy vysokomolekulárních látek, které mají řadu výhod, jako jsou nízká toxicita, dostupnost, ojedinělé fyzikální vlastnosti, biokompatibilita, mukoadhezivita a další. Gelové systémy se používají v oblasti lokální i celkové terapie, v tvarově specifických i tvarově nespecifických lékových formách, v lécích první, druhé i třetí generace. Významnou skupinu gelů, které se používají v oblasti farmacie, tvoří gely hydrofilní, neboli hydrogely, tvořené nejčastěji hydrofilními polymery přírodního, polosyntetického a syntetického původu. Přestože celulosové deriváty jako představitelé polymerů polosyntetického původu se uplatňují ve farmaceutické technologii po dlouhou dobu, v jejich výzkumu se neustává a hledají se další možnosti jejich uplatnění. Mezi jejich přednosti patří zejména bezpečnost, snadná dostupnost a relativně nízká cena. Přehledový článek popisuje vybrané celulosové deriváty, jejich vlastnosti a využití ve farmaceutické technologii se zaměřením na uplatnění v oblasti tvorby gelových systémů.
Keywords: Financing, Organized; Hydrogels; PEG-DMA hydrogel; Hydrogel, Polyethylene Glycol Dimethacrylate; hydrogely; financování organizované; Methylcellulose; celulosa; methylcelulosa; Cellulose; celulosa oxidovaná; Cellulose, Oxidized