Centrální neurocytom: kazuistika a přehled literatury - Beneš, Vladimír; Buchvald, Pavel; Kaiser, Miroslav; Mikuláštík, Josef; Suchomel, Petr (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2007)
Centrální neurocytom je vzácný primární mozkový nádor postihující převážně mladé dospělé. Obvyklým místem výskytu bývá periventrikulární oblast v blízkosti foramen Monroi a septum pellucidum. Po radikální resekci, při absenci histologických atypií a proliferačním indexu MIB-1 pod 3 % má vynikající prognózu. Předkládáme kazuistiku 30letého muže, u něhož lehká hemiparéza vedla k diagnóze tumoru třetí a obou postranních komor. Pacient během půl roku podstoupil 2 parciální resekce, nejprve přístupem okcipitálním transkortikálním a poté předním transkalózním. Histologie ukázala izomorfně celulární tumor podobný oligodendrogliomu. Pozitivní imunohistochemické vyšetření na synaptofyzin upřesnilo diagnózu centrálního neurocytomu. Pro vysoký proliferační index MIB-1 byl nádor klasifikován jako atypický centrální neurocytom, jehož prognóza je závažnější. Pacient je 18 měsíců od první operace asymptomatický, reziduum zůstává předmětem pravidelného sledování. Při první známce progrese podstoupí pacient radioterapii. Vedle této kazuistiky předkládáme přehled literatury a diskutujeme klinické a terapeutické aspekty tohoto vzácného tumoru.
Keywords: synaptofysin; Synaptophysin; Male; neurocytom; prognóza; přežití; magnetická rezonanční tomografie; Brain Neoplasms; nádory mozku; Prognosis; mužské pohlaví; Neurocytoma; Survival; Adult; Immunohistochemistry; Cerebral Ventricle Neoplasms; dospělí; nádory mozkové komory; imunohistochemie; Magnetic Resonance Imaging; lidé; Humans