Raritní případ vlasatobuněčné leukemie v graviditě: kazuistika - Doubek, Radan; Doubková, Denisa; Sedláková, Kateřina; Doubek, Michael (Praktická gynekologie, 2008)
Maligní onemocnění komplikují jen jedno z tisíce těhotenství. Leukemie se v těhotenství vyskytuje s frekvencí 1 nemocné na 75 000-100 000 porodů. Vlasatobuněčná leukemie (HCL) tvoří jen asi 2 % všech myeloproliferativních onemocnění. Nemoc se projevuje zvětšením sleziny, popř. jater, uzlin a infekčními komplikacemi. Nemocná je unavená, mívá vyšší krvácivost, v krevním obraze nacházíme anémii v kombinaci s trombocytopenií. Diagnóza HCL se stanovuje na základě elektronové mikroskopie a imunofenotypizace lymfocytů periferní krve a kostní dřeně. Lékem volby v případě výskytu HCL v graviditě je interferon alfa. Případ: 29letá žena, sekundipara; v nynější graviditě byly ve 12. týdnu zjištěny odchylky v krevním obraze - anémie a trombocytopenie. Hematologickým vyšetřením byla prokázána vlasatobuněčná leukemie. Nasazená terapie interferonem alfa umožnila pokračování gravidity až do 39. týdne, kdy byl indukován porod. Ten proběhl bez komplikací. Koincidence vlasatobuněčné leukemie s graviditou je zcela výjimečná. Pokud je leukemie diagnostikována v graviditě, jedná se v 90 % případů o onemocnění akutní formou. Navíc je výskyt vlasatobuněčné leukemie samotné poměrně vzácný a 80 % pacientů s HCL představují muži ve věkové skupině kolem 52 let.
Keywords: Immunophenotyping; dospělí; Treatment Outcome; nádorové komplikace v těhotenství; lidé; imunofenotypizace; Pregnancy Complications, Neoplastic; Female; Leukemia, Hairy Cell; příznaky a symptomy; Signs and Symptoms; interferon alfa; Interferon-alpha; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; vlasatobuněčná leukemie; Humans