Hodnocení mechanické odolnosti tablet z mikrokrystalické celulosy pomocí energetických parametrů - Řehula, Milan (Česká a slovenská farmacie, 2007)
Cílem práce bylo popsat novou metodu pro hodnocení mechanické odolnosti tablet. Klasická lékopisná metoda měření pevnosti tablet zjišťuje sílu, při které dojde k prasknutí tablety. Zjištěná síla se vyjadřuje v N. Nová metoda měření pevnosti tablet vychází ze záznamu síla – dráha, zjištěného při drtícím procesu. Při této metodě se zjišťuje nejen drtící síla DS v N a z ní přepočtená radiální pevnost RP v MPa, ale i další parametry jako dráha drcení d v mm, rychlostní konstanta drtícího procesu k v kNmm-1, deformační energie DE v mJ a objemová deformační energiev MJ.m-3. Nové parametry jsou prezentovány na tabletách z mikrokrystalické celulózy Avicelu PH 102.
Keywords: mechanický stres; financování organizované; Chemistry, Physical; Stress, Mechanical; Mechanics; Financing, Organized; mechanika; Tablets; fyzikální chemie; tablety