May-Thurnerův syndrom v dětském věku - Vávrová, Michaela; Procházka, Václav; Czerný, Daniel; Jonszta, Tomáš; Lhoťanová, Tamara (Česká radiologie, 2007)
Výskyt ileofemorální trombózy v dětském věku je vzácný. Autoři ve svém sdělení prezentují případ, kdy byla tato diagnóza spojena s přítomností vývojové anomálie systému pánevních žil - May-Thurnerova syndromu - charakterizovaného zúžením levostranné společné iliacké žíly v místě křížení s pravostrannou iliackou tepnou. Pacient byl léčen lokální trombolýzou v dávce 0,8mg/h/24 h rt-PA (Actilyse) a implantací samoexpandibilního stentu Wallstent 14 x 100 mm do společné iliacké žíly vlevo. U pacienta byl následně prokázán familiární trombofilní stav s přítomností homozygotní mutace faktoru VLeiden a byl indikován k doživotní antiko agulační léčbě. Neinvazivní dopplerovské vyšetření prokázalo optimální průchodnost hlubokého žilního systému levé dolní končetiny bez reziduální trombózy.
Keywords: Iliac Artery; Anticoagulants; antikoagulancia; Pelvis; trombolytická terapie; Child; arteria iliaca; Ultrasonography, Doppler, Duplex; Thrombolytic Therapy; dítě; duplexní dopplerovská ultrasonografie; Stents; žilní trombóza; Venous Thrombosis; stenty; pánev