Stárnout aktivně v 21. století - jak v předdůchodovém věku - Zavázalová, Helena; Zikmundová, Květuše; Zaremba, Vladimír; Jurašková, Božena; Holmerová, Iva (Česká geriatrická revue, 2007)
Sledovali jsme soubor 1 006 osob v preseniorském věku 50?64 let, které v průběhu 1 rokunavštívily svého praktického lékaře. V této věkové kategorii dochází ke změnám dosavadních stereotypů, k přípravě na odchod ze zaměstnání, mění se zdravotní stav a způsob života. V předdůchodovém období je nezbytná příprava na stáří, především je důležité rozvíjet nejrůznější formy náhradních aktivit, protože profesionální pracovní aktivita s věkem klesá. Ze sledovaného souboru byla zaměstnána necelá 1/3 mužů a jen 16 % žen starších 60 let. Zdravotní stav výrazně ovlivňuje kvalitu života ve stáří. 82 % sledovaných osob hodnotilo svoje zdraví jako velmi dobré, vcelku dobré či přiměřené věku. Ve věku 60?64 let bydlí 1/3 žen osaměle. Mají však rodinu a přátele v blízkosti bydliště. Ve sdělení je uveden způsob trávení volného času, pohybová aktivita a také názory na způsob zajištění péče v případě nesoběstačnosti. Osoby ve věkové kategorii 50?64 let spadají do předpolí stáří. Jeho aktivní prožití, zdravotní stav, nároky na péči určují kvalitu života ve stáří.
Keywords: Motor Activity; interpretace statistických dat; zdravotní stav; péče o sebe; zaměstnanost; Single Person; kvalita života; Self Care; Health Status; svobodní; Quality of Life; Aged; senioři; lidé středního věku; Data Interpretation, Statistical; Employment; pohybová aktivita; Middle Aged