Paternitní posudek založený na analýze DNA a jeho revize - Vrtěl, Radek; Vodička, Radek; Loyka, Svatopluk; Šantavý, Jiří (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2008)
Určování otcovství je v současné době nejčastěji založeno na analýze krátkých tandemových repetic (STR) v DNA. Počet a výběr STR lokusů se liší v rámci jednotlivých identifikačních kitů i mezi jednotlivými pracovišti. Práce se zabývá revizním posudkem původně vyloučeného otcovství. Rozšířením panelu testovaných STR lokusů a reciprokým hodnocením vzorků byla odhalena příčina neshody a otcovství bylo naopak jednoznačně potvrzeno. V práci jsou diskutovány různé varianty neshod, jejich důsledky a řešení.
Keywords: soudní lékařství; Suicide; retrospektivní studie; Data Interpretation, Statistical; vražda; střelné rány; interpretace statistických dat; Homicide; Wounds, Gunshot; Retrospective Studies; Forensic Medicine; sebevražda