Analýza nákladů na léčbu u pacientů s fibrilací síní v České republice - Bulková, Veronika; Chovančík, Jan; Wichterle, Dan; Čihák, Robert; Branny, Marian; Linhart, Aleš; Gladkij, Ivan; Kautzner, Josef; Fiala, Martin (Cor et Vasa (Brno), 2008)
Cíl: Cílem práce byla analýza ročních nákladů na konvenční léčbu jednoho pacienta s fibrilací síní (FS). Metody: Zdravotní údaje o pacientech byly získány pomocí dotazníku rozeslaného kardiologům v České republice. Do studie bylo zahrnuto 306 pacientů (94 žen), průměrného věku 63,7 ± 11,4 let s potvrzenou diagnózou FS, kteří měli standardní léčbu řízenou kardiology a u nichž nebyla provedena katetrizační ablace. Náklady byly hodnoceny z pohledu plátce zdravotní péče. Celkové náklady na léčbu pacientů s FS byly vypočítány ohodnocením částek utracených za diagnostické a léčebné výkony, antiarytmickou a antikoagulační/antiagregační léčbu a hospitalizace a některé další úkony. Výsledky: Celkové náklady na léčbu jednoho pacienta za rok činily 42 406,60 Kč (1 462 eur). Nejdražší byly diagnostické a léčebné výkony (55 %), mezi nimi intervenční výkony, jako je selektivní koronarografie, katetrizační ablace flutteru síní I. typu a implantace kardiostimulátoru pro dysfunkci sinusového uzlu. Hospitalizace činily 27 % celkových nákladů, náklady na antiarytmickou a antikoagulační léčbu představovaly 9 % celkových nákladů. Náklady na hospitalizace a antiarytmickou a antikoagulační léčbu byly nižší než u obdobných studií zabývajících se touto problematikou. Závěr: Náklady 1 462 eur na zdravotní péči u jednoho pacienta s FS za rok odpovídají přibližně polovině jednoročních nákladů ve Francii (okolo 3 000 eur).
Keywords: farmakoterapie; diagnostické techniky kardiovaskulární; Drug Therapy; průzkumy a dotazníky; náklady na zdravotní péči; Costs and Cost Analysis; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Hospitalization; hospitalizace; retrospektivní studie; interpretace statistických dat; Atrial Fibrillation; Retrospective Studies; Surveys and Questionnaires; fibrilace síní; Data Interpretation, Statistical; Health Care Costs; náklady a analýza nákladů