HPV pozitivní karcinom tonzily u pacientky s negativní kuřáckou a alkoholickou anamnézou - Rotnáglová, Eliška; Tachezy, Ruth; Hamšíková, Eva; Saláková, Martina; Šmahelová, Jana; Klozar, Jan (Lékařské listy, 2008)
Autoři popisují případ karcinomu tonzily u pacientky, která nikdy nekouřila ani pravidelně nekonzumovala alkohol a nepracovala v rizikovém prostředí. Ve tkáni tumoru byla nalezena papilomavirová DNA a odběr krve byl pozitivní na protilátky proti HPV virovým komponentám.
Keywords: rizikové faktory; Tonsillar Neoplasms; Carcinoma, Squamous Cell; Risk Factors; lidé středního věku; lidé; Female; Papillomavirus Infections; tonzilární nádory; spinocelulární karcinom; Middle Aged; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; infekce papilomavirem; Humans