Několik poznámek k diagnostice a léčbě stresové inkontinence moči - Zmrhal, Jan (Interní medicína pro praxi, 2007)
Autor uvádí základní údaje o stresové inkontinenci, její etiologii, prevalenci a rizikových faktorech. Popisuje základní diagnostiku, která je v možnostech každého lékaře, a diagnostiku specializovanou, která je záležitostí erudovaného odborníka. V přehledu je uveden základní výčet metod konzervativní léčby, z nichž nejúčinnější je dle autorových zkušeností elektrostimulace a gymnastika pánevního dna. Z vlastního materiálu uvádí autor výsledky kolposuspenze dle Burche a TVT dle Ulmstena za delší časové období. V současnosti v operativě dominuje miniinvazivní uretropexe prováděná převážně z obturátorového přístupu. Úplnou novinkou je miniaturní páska TVT – Secure, zkoušená na několika našich pracovištích. Je uveden i stručný rozbor chyb vedoucích k možným operačním neúspěchům.
Keywords: Minimally Invasive Surgical Procedures; stresová inkontinence moči; Gutron; diagnostické techniky urologické; terapie cvičením; Diagnostic Techniques, Urological; Risk Factors; Urinary Incontinence, Stress; elektrická stimulace; Drug Therapy; Midodrine; midodrin; farmakoterapie; miniinvazivní chirurgické výkony; Exercise Therapy; rizikové faktory; Electric Stimulation