X-adrenoleukodystrofie - hodnocení lézí mozku modalitou magnetické rezonance pomocí "Loes score" - Seidl, Zdeněk; Vaněčková, Manuela; Viták, Tomáš; Kron, Miroslav; Dvořáková, Lenka; Zeman, Jiří (Česká radiologie, 2007)
Cíl. Předložit zkušenosti s hodnocením "Loes score" u pacientů s X-vázanou adrenoleukodystrofií (X-ADL). Toto hodnocení určuje rozsah postižení mozkové tkáně v obrazu magnetické rezonance (MR) a je významným kritériem pro indikaci transplantace kostní dřeně. Metoda. MR bylo provedeno u 9 pacientů, u 3 opakovaně. Protokol se skládal z transverzálních řezů v T1W, T2W a FLAIR. Výsledky. Průměrné "Loes score" bylo 2,5, nejnižší bylo 0,5, nejvyšší 7. Závěr. Zavedení "Loes score" do praxe je vzhledem k novým léčebným kritériím nutné. Chtěli jsme ukázat, jakým způsobem se škála používá a poukázat na některé problémy s interpretací nálezů.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; transplantace kostní dřeně; magnetická rezonanční tomografie; Humans; diferenciální diagnóza; Brain Diseases, Metabolic, Inborn; dítě; Child; financování organizované; Diagnosis, Differential; Financing, Organized; lidé; adrenoleukodystrofie; Bone Marrow Transplantation; metabolické nemoci mozku vrozené; stupeň závažnosti nemoci; muži; Severity of Illness Index; Adrenoleukodystrophy; Men