Artroskopie ramenního kloubu - indikace a technika - Novotný, Milan; Havlíček, Vlastimil; Hudeček, Filip (Ortopedie, 2007)
Cílem sdělení je podat stručný přehled možností ošetření ramenního kloubu pomocí artroskopie. Ramenní kloub je druhým nejčastěji artroskopovaným kloubem. S rozvojem videotechniky, instrumentárií a zkušeností dochází k rozšiřování spektra operačních výkonů. V úvodu autoři popisují základní artroskopické instrumentarium, polohu pacienta, základní operační přístupy do glenohumerálního kloubu a subakromiálního prostoru a komplikace metody. Indikace k artroskopii ramenního kloubu je impingement syndrom a léze rotátorové manžety, instabilita ramenního kloubu, SLAP léze, léze šlachy dlouhé hlavy bicepsu, synovitida a léze chrupavek. Podrobněji se autoři zabývají impingement syndromem, jeho rozdělením, klasifikací dle Neera, diagnostikou a možnostmi řešení.
Keywords: Shoulder Injuries; Surgical Instruments; artroskopie; nestabilita kloubu; ramenní kloub; lidé; poranění ramene; anestezie; rotátorová manžeta; Shoulder Impingement Syndrome; Video-Assisted Surgery; artroskopy; Arthroscopes; Rotator Cuff; syndrom zhmožděného ramene; Shoulder Joint; Anesthesia; Joint Instability; Arthroscopy; video-asistovaná chirurgie; chirurgické nástroje; Humans