Využití vytypovaných markerů celulární imunity v péči o pooperační sirs a sepsi - Kahlich, Richard; Dobiáš, Miloš; Stříteský, Martin; Posová, Helena; Krajči, Ladislav (Vojenské zdravotnické listy, 2008)
Autoři prohloubili tematiku diferenciace SIRS a sepse s vyvážením imunitních prístupu a zdrženlivé a cílené antibiotické politiky z predchozího sdelení „Klinicko-mikrobiologické a imunologické aspekty péce o kardiochirurgické pacienty“ (7). Potvrdil se mimorádný význam nižších hladin prokalcitoninu pri odlišení cistého SIRS od sepse. Vyšetrení stavu celulární imunity (CI) je cenné pro hodnocení obrany proti infekci, posuzování systémového zánetu a eventuální imunointervenci. Na príkladech krátkodobého i delšího sledování pacientu se potvrdily dríve vytypované metody, jako je pocet obecných lymfocytu, subpopulací T-lymfocytu, CD a noveji stanovení intracelulárních cytokinu, zejména antiinflamatorního IL-10 a proinflamatorních TNFa, INFg a IL-2. Jsou zmíneny prípady úplné absence znaku CD, prognostické rysy CI, problémy s poznáním hyperinflamatorního SIRS a hyperCARS a objektivní potíže s hodnocením intervence Immodinem u jednotlivcu. Diagnostika stavu CI a eventuální imunointervence by se mely stát standardními soucástmi pooperacní i ostatní intenzivní péce ve spolupráci intenzivistu a imunologu.
Keywords: buněčná imunita; Cytokinins; Immunologic Factors; Postoperative Complications; T-lymfocyty; sepse; pooperační komplikace; imunologické faktory; biologické markery; Anti-Bacterial Agents; Immunity, Cellular; Biomarkers; antibakteriální látky; Systemic Inflammatory Response Syndrome; Sepsis; T-Lymphocytes; syndrom systémové zánětlivé reakce; cytokininy