Neinvazívna koronárna angiografia - Martinkovič, Miroslav; Prečinský, Peter (Vojenské zdravotnické listy, 2008)
Najnovším pokrokom v oblasti zobrazenia srdca je neinvazívna elektrokardiograficky synchronizovaná angiografia multidetektorovou špirálovou computerovou tomografiou (MSCT). Z možností MSCT v neinvazívnej kardiológii využívame 2 základné klinické aplikácie: stanovenie kalciového skóre a kontrastnú angiografiu epikardiálnych koronárnych ciev. MSCT koronarografia má potenciál vylúcit alebo potvrdit koronárny postih. Otvára možnost nielen vizualizovat stenózy, ale aj diferencovat morfológiu plátu a stanovit jeho charakter, rozsah a závažnost. Je významným pokrokom v kardiologickej diagnostike a prínosom pre další manažment pacientov. Ako alternatívna metóda selektívnej koronarografie (SKG) má aj výrazný medicínsky a ekonomický dopad, spocívajúci v znížení poctu „zbytocne realizovaných“ negatívnych SKG a tým uvolnením kapacity pre reálne potrebné výkony, ale aj v možnosti realizácie angioplastiky na jedno sedenie pri už vytvorenej predstave o stave koronárnej cirkulácie pomocou MSCT nálezu. Pri súcasnom pocte a kapacite katetrizacných pracovísk na Slovensku je táto potreba viac ako aktuálna.
Keywords: Cardiomyopathies; koronární cévy; ateroskleróza; koronární nemoc; tomografie spirální počítačová; Atherosclerosis; kardiomyopatie; Tomography, Spiral Computed; Coronary Disease; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Calcium; Coronary Vessels; vápník; diagnostické techniky kardiovaskulární; koronární angiografie; Coronary Angiography