Izolace nemocných tuberkulózou - právní a medicínské aspekty - Brodníček, Jan (Studia pneumologica et phtiseologica, 2007)
Autor shrnuje platné právní předpisy týkající se problematiky izolace nemocných tuberkulózou a medicínský pohled na tuto problematiku. Poukazuje na nejasnosti v legislativě i v medicínské praxi. Konfrontací právních a medicínských hledisek dochází k závěru, že současná právní úprava svou striktní dikcí nereflektuje složitost medicínské problematiky a ve svém důsledku se může obracet proti pacientovi i proti lékaři. Závěrem autor navrhuje konkrétní změny nejdůležitějších právních předpisů a širší diskuzi o problematice, která by vyústila ve vytvoření jednotného konsenzu.
Keywords: Česká republika; hospitalizace; zákonodárství jako téma; izolace pacientů; Patient Isolation; Czech Republic; Legislation as Topic; tuberkulóza; Tuberculosis; Health Services Administration; řízení zdravotnictví; trestní zákon; Criminal Law; Hospitalization