Purtscher-like retinopatia - zriedkavá komplikácia akútnej pankreatitídy: kazuistika - Krahulec, Boris; Štefaničková, Jana; Hlinšťáková, Stella; Hirnerová, Eva; Kosmálová, Viera; Hasa, Jaroslav; Peško, Konštantín; Strmeň, Peter; Dukát, Andrej (Vnitřní lékařství, 2008)
V práci popisujeme prípad 27ročnej pacientky, ktorá bola hospitalizovaná na internom oddelení pre akútnu pankreatitídu po konzumácii mastného jedla spolu s alkoholom. Súčasne so vznikom akútnej pankreatitídy u pacientky klinickému stavu dominovali zrakové ťažkosti. Oftalmológ zistil bilaterálny nález rozsiahlych belavých ložísk lokalizovaných najmä v okolí terča zrakového nervu, intraretinálne krvácania a masívny edém sietnice v centrálnej oblasti, čo bolo hodnotené ako Purtscher-like retinopatia. Po mesiaci liečby akútnej pankreatitídy sa upravil klinický obraz, zlepšila zraková ostrosť a normalizovali laboratórne parametre. Súčasne sa zlepšil nález na očnom pozadí. Aj keď išlo o raritný prípad, je potrebné na poruchu zraku myslieť u pacientov s akútnou pankreatitídou častejšie. Vyšetrenie očného pozadia by sa mohlo stať súčasťou súboru vyšetrení vykonávaných pri akútnej pankreatitíde podobne ako je to bežné u pacientov s artériovou hypertenziou alebo diabetes mellitus.
Keywords: Pancreatitis, Alcoholic; retinální krvácení; poruchy zraku; lidé; Retinal Hemorrhage; Retinal Diseases; Humans; Vision Disorders; nemoci retiny; alkoholická pankreatitida; ženské pohlaví; Female