Sledování protinádorové buněčné imunitní odezvy u nemocných s renálním karcinomem, porucha proliferace T-lymfocytů - Lukešová, Šárka; Vroblová, Vladimíra; Hlávková, Dagmar; Kopecký, Otakar; Vokurková, Doris; Morávek, Petr; Šafránek, Hynek; Souček, Petr (Vnitřní lékařství, 2008)
Řada pozorování nasvědčuje tomu, že u nemocných s renálním karcinomem (renal cell carcinoma ? RCC) hraje imunitní systém důležitou roli při kontrole růstu nádoru. RCC je více než jiné nádory infiltrován leukocyty (Tumor Infiltrating Lymphocytes ? TIL). Dominantní populaci TIL buněk tvoří T-lymfocyty. Názory na úlohu T-lymfocytárních subpopulací, B-lymfocytů a NK buněk v protinádorové odezvě nejsou jednotné. Cíl: Stanovit fenotyp a aktivaci lymfocytárních buněk a porovnat jejich zastoupení v nádorovém stromatu (TIL), v periferní krvi a v krvi z renální žíly u nemocných s RCC. Soubor nemocných a metodika: Vzorky periferní krve z kubitální a renální žíly a buňky nádorového stromatu byly získány od 60 pacientů v průběhu operace pro primární RCC. TIL byly izolovány z mechanicky dezintegrované nádorové tkáně. PBL a TIL byly podrobeny imunofenotypové multiparametrové analýze. Pomocí průtokového cytometru byly charakterizovány jejich povrchové a aktivační znaky. Výsledky: Hlavní populací TIL byly T-lymfocyty CD3+ (70,4 %). Počet CD3+/CD8+ T-lymfocytů byl signifikantně vyšší v TIL, 39,7 % (p < 0,01), zatímco CD4+ T-lymfocyty byly většinovou populací v periferní krvi, 41,35 % (p < 0,001). Zastoupení CD3+/69+ T-lymfocytů bylo signifikantně vyšší v TIL (32,05 %) než v PBL (p < 0,001). Naopak, počty CD3+/CD25+, CD8+/57+ a CD4+/RA+ (naivní CD4+ T-lymfocyty) byly vyšší v PBL (p < 0,001). Rozdíly v zastoupení NK buněk (CD3?/16+56+) a CD3+/DR+ T buněk v TIL a PBL nebyly signifikantní. Závěr: Uvedené výsledky dokazují, že v porovnávaných kompartmentech (tumor/PBL) jsou charakteristiky a intenzita protinádorové odezvy rozdílné. CD3+/CD8+ T-lymfocyty jsou dominantní lymfocytární populací TIL. Znalost fenotypu a funkcí efektorových buněk zodpovědných za protinádorovou odpověď jsou základní podmínkou pochopení protinádorové imunitní odpovědi a jejího selhání.
Keywords: Financing, Organized; Carcinoma, Renal Cell; CD4-Positive T-Lymphocytes; Flow Cytometry; Humans; lidé; průtoková cytometrie; financování organizované; Immunophenotyping; CD8-Positive T-Lymphocytes; Lymphocytes, Tumor-Infiltrating; tumor infiltrující lymfocyty; imunofenotypizace; karcinom z renálních buněk; CD4-pozitivní T-lymfocyty; CD8-pozitivní T-lymfocyty