Současná léčba relaps-remitentní roztroušené sklerózy a perspektivy do budoucna - Krasulová, Eva; Kubala Havrdová, Eva (Klinická farmakologie a farmacie, 2008)
Roztroušená skleróza mozkomíšní (RS) představuje chronické zánětlivé demyelinizační onemocnění centrálního nervového systému (CNS) s prevalencí v České Republice 1:1?000. Jedná se o nejčastější neurologickou příčinu invalidity mladých osob (20-40?let) s autoimunitní etiologií, a tím o velmi důležitou oblast oboru neuroimunologie. U zhruba 85?% pacientů začíná onemocnění náhle vzniklou neurologickou symptomatikou, u níž je vyloučena jiná etiologie obtíží, a demyelinizaci podporuje nález na magnetické rezonanci a v mozkomíšním moku. Jedná se o tzv. klinicky izolovaný syndrom (CIS), který z pohledu dnešních poznatků o RS zároveň představuje zcela optimální dobu k zahájení adekvátní imunomodulační léčby. Do dvou let od CIS jsou splněna McDonaldova diagnostická kritéria pro RS u 85?% pacientů, je patrna aktivita zánětu v CNS a hovoříme o relaps-remitentní RS. V přirozeném průběhu RS během 6-10?let dojde u většiny pacientů k vyčerpání rezerv CNS, zánět pozvolna vyhasíná a převažuje ireverzibilní neurodegenerace. V této tzv. sekundárně-progresivní fázi RS již nejsou klinicky zřejmé akutní ataky neurologické symptomatiky, ale dochází k pozvolnému nárůstu neurologického deficitu. U 10?% pacientů onemocnění od začátku probíhá bez zjevných atak s postupnou progresí neurologického postižení - hovoříme o primárně-progresivní RS. Maximum našich současných léčebných možností, včetně řady nových perspektivních preparátů, patří do skupiny léků imunosupresivních a imunomodulačních. Zcela však chybí neuroprotektivní léčba, proto musí být naše léčebné úsilí zaměřeno na včasné zahájení protizánětlivé léčby, optimálně ve stadiu CIS, s cílem oddálit ireverzibilní neurodegeneraci a invaliditu pacienta.
Keywords: Acute Disease; induktory interferonů; relabující-remitující roztroušená skleróza; Antibodies, Monoclonal; interferon beta; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Immunosuppressive Agents; protilátky nádorové; Bone Marrow Purging; Interferon-beta; progrese nemoci; Multiple Sclerosis, Relapsing-Remitting; Methylprednisolone; Disease Progression; Interferon Inducers; methylprednisolon; Antibodies, Neoplasm; akutní nemoc; monoklonální protilátky; čištění kostní dřeně; imunosupresiva